Interview Matthijs de Hertog


Matthijs de Hertog wordt in korte tijd aardbevingsdeskundige
  
Matthijs de Hertog is zich na tien jaar rekenen aan bruggen en tunnels gaan verdiepen in de constructieve invloed van aardbevingen op woningen en utiliteitsgebouwen. Sinds juli 2015 werkt hij namelijk als senior civieltechnisch constructeur vanuit Nobleo Bouw & Infra bij Arup, die de NAM in Groningen adviseert. “Binnen amper een jaar tijd ben ik uitgegroeid tot een expert in het berekenen van aardbevingsbelastingen op gebouwen. Daarom is de leercurve die ik bij dit uitdagende project doorloop het beste te vergelijken met een parachutesprong”.      
 
Nieuw vakgebied voor Nederland
“Wij maken in Amsterdam en in Groningen met vier Nobleo-medewerkers allerlei constructieve analyses en berekeningen over de aardbevingsinvloeden op woningen en andere gebouwen. Hoewel ik al jaren een ervaren hoofdconstructeur ben, kende ik amper meer dan de schaal van Richter. Aardbevingsbelastingen maken in Nederland namelijk geen deel uit van je studie. “Door intensief samen te werken en continu vragen te blijven stellen aan experts van Arup met tientallen jaren ervaring, heb ik in korte tijd een enorme hoeveelheid kennis vergaard.”   
 
Risicoveiligheidsplan
“Ingenieurs- en adviesbureau Arup werkt aan een analyse over de invloeden van aardbevingen op woningen en gebouwen in de Provincie Groningen en een risicoveiligheidsplan voor de NAM. Vorig jaar zomer bestond het projectteam daarvoor nog uit een tiental mensen en nu al ruim tweehonderd. Het leukste van mijn werk vind ik het nieuwe vakgebied waarin ik mij hier kan specialiseren. Waaronder samenwerken met experts uit o.a. Italië en San-Francisco en het feit dat ik zelfs wordt gevraagd bij te dragen aan de NPR-commissie voor dit nieuwe vakgebied.”      
 
Doorgroeien naar adviesfunctie      
“Door het werken aan interessante projecten en persoonlijke coaching vanuit Nobleo, ben ik de afgelopen jaren zowel een completere constructeur als mens geworden. Vooral op het gebied van communicatie en andere ‘soft skills’, heb ik volgens mijn collega’s veel bijgeleerd. Daaraan wordt tijdens technische opleidingen te weinig aandacht besteed. Kijkend naar de toekomst, dan wil ik over enkele jaren graag doorgroeien naar een adviesfunctie, waarvoor ik bij Nobleo veel ontwikkelingsmogelijkheden en keuze aan projecten krijg.”