Interview Teun SmeijersTeun Smeijers bedenkt creatieve faseringen voor complexe projecten 

Na enkele jaren als civieltechnisch medewerker en werkvoorbereider aan stedelijke projecten te hebben gewerkt, is Teun Smeijers in 2013 snelwegontwerper geworden. Waarom heeft hij die carrièreswitch gemaakt? “Nobleo bood mij een interessante kans om mee te werken aan grote infrastructuurprojecten, zoals de A9 bij Badhoevedorp en twintig kilometer wegverbreding van de A1/A6 voor SAAone. Maar ook mijzelf te blijven ontwikkelen, door het volgen van cursussen en waardevolle kennis te vergaren over het toepassen van de wegontwerprichtlijnen.”
 
Faseringen bedenken en ontwerpen
“Bij het A9-project heb ik pas mijn eerste ervaring opgedaan met het bedenken en ontwerpen van faseringen voor de uitvoeringfase. Dat vind ik technisch gezien interessante uitdagingen, waardoor het sindsdien mijn specialisatie is geworden. Als je vooruit kijkt in de planning en rekening probeert te houden met alle betrokken partijen, kun je als ontwerper creatieve oplossingen bedenken die klanten tijd en kosten besparen. Verder werk ik het liefst voor de uitvoering, omdat je toegevoegde waarde sneller zichtbaar wordt dan in de ontwerpfase.”  
 
Dynamische werkomgeving
“Bij het ontwerpen van uitvoeringsfaseringen wordt je veel meer op korte termijn uitgedaagd, dan tijdens de ontwerpfase van een project. Omdat je tegelijkertijd rekening moet houden met de richtlijnen, voor alle doelgroepen benodigde verkeersruimtes en productieaspecten. Zijn de werkzaamheden wel tijdens een weekend uitvoerbaar en kunnen asfaltwagens het werk goed bereiken? Verder moet je uiteraard ook letten op de kosten van alle tijdelijke voorzieningen. Dat is voor mij een dynamische werkomgeving waarin ik me als een vis in het water voel.”  
 
Kennis en ervaringen delen
“Een andere reden om voor Nobleo te werken zijn voor mij de passievolle collega’s, die graag hun kennis en ervaringen met je delen. Dat doen wij onder andere tijdens overleg met collega’s die in dezelfde specialisatie werken, thematische werkgroepen en zelf ontwikkelde cursussen. Tenslotte vindt ik het prettig dat Nobleo een transparante organisatie is, die alle medewerkers inzage geeft in de omzet, kosten en andere resultaten. Hoewel ik al snel ben doorgegroeid naar ontwerpleider kan ik hier nog veel bijleren, bijvoorbeeld over de systems engineering trend.”