Interview ​Matthijs SomhorstMatthijs Somhorst over do’s en don’ts van bestaande constructies
  
Matthijs Somhorst werkt sinds september 2014 als structural engineer en hoofdconstructeur voor Nobleo Bouw & Infra. Daarvoor heeft hij zeven jaar aan diverse bruggen, tunnels en andere civiel technische kunstwerken gerekend. “Na aan leuke en leerzame internationale projecten in Brazilië, Denemarken en Qatar te hebben gewerkt, ben ik op zoek gegaan naar een bedrijf met Nederlandse projecten, waar ik mijzelf met meer vrijheid kon ontwikkelen. Mede door de enthousiaste ervaringen van een oud-collega, is dat Nobleo geworden.”
 
Bestaande constructies integraal beoordelen
“Momenteel werk ik met drie collega’s van Nobleo voor Heijmans aan de N23 Westfrisiaweg. Een project met veel aansluitingen op bestaande constructies, waarvan ik moet beoordelen en aantonen of die nog wel veertig jaar veilig te gebruiken zijn en voldoen aan alle projecteisen. Rekening houdend met extra belastingen tijdens de uitvoering en belastingveranderingen door alignementaanpassingen. Bestaande constructies moet je altijd integraal beoordelen en zowel praktijkgerichte als uitvoerbare oplossingen voor elke benodigde aanpassing bedenken.”  
 
Do’s en don’ts bestaande constructies
“Voor het beoordelen van bestaande constructies is de opzet van je rekenmodel erg belangrijk, met alle voorwaarden, aannames en mogelijke belastingen. Daar moet je als hoofdconstructeur namelijk feeling mee hebben. Wat je niet moet doen, is constructies theoretisch kapot rekenen. Verder kun je in overleg met de wegontwerpers alignementwijzigingen proberen te voorkomen, gezien de technische en financiële gevolgen. In de praktijk zijn betonconstructies onder andere te versterken met verdikkingen, koolstofwapening, extern voorspannen en stalen liggers.”    
 
Doorgroeien naar ontwerpleider grote betonconstructies      
“Het leukste van mijn werk vind ik de zichtbare bijdragen aan constructies die er over honderd jaar nog liggen. Als ik dan straks met mijn kinderen over zo’n brug of door een tunnel rij, kan ik zeggen die heeft papa berekend. Verder krijg ik bij Nobleo volop de ruimte om mijzelf als professional verder te ontwikkelen, binnen een platte organisatie met een familiaire cultuur. Over enkele jaren is het mijn ambitie door te groeien tot ontwerpleider voor grote beton-constructies, waar ik in overleg met mijn persoonlijke coach naar toe aan het werken ben.”