Interview Yntze WoudstraYntze Woudstra verandert het landschap met wegontwerpen 

Na vijf jaar als wegontwerper en engineer voor een groot ingenieursbureau en Rijkswaterstaat te hebben gewerkt, is Yntze Woudstra begin 2015 overgestapt naar Nobleo. Hoe bevalt hem dat en wat wil hij verder bereiken? “Ik wil als civiel technicus de komende jaren mijn kennis en ervaring verdiepen over het ontwerpen en aanleggen van snelwegen. Die kans biedt Nobleo mij door als wegontwerper mee te werken aan zo’n twintig kilometer verbreding van de A1/A6, voor SAAone. Dat is een groot infrastructuurproject waar ik veel waardevolle ervaring opdoe.” 
 
Hardwerkende professionals
“Ik heb bewust voor Nobleo gekozen omdat het een bedrijf is met hardwerkende professionals, die elkaar graag helpen hun kennis, ervaring en competenties te ontwikkelen. Voor dit DBFM-project zijn we met een eigen team ingehuurd, bestaande uit drie wegontwerpers en een ontwerpleider. Omdat ik een passie heb voor auto’s en mobiliteit, word ik hier technisch gezien voortdurend uitgedaagd door zowel mijn collega’s als andere projectmedewerkers. Verder kan ik ook als gebruiker ervaren hoe onze faseringsontwerpen in de praktijk aanvoelen.”  
 
Landschap zichtbaar veranderen
“Het leukste van mijn werk vind ik de zichtbare bijdragen aan veranderingen in het landschap. Omdat ik bij dit snelwegproject voor de bouwcombinatie werk, worden alle faseerideeën die wij bedenken en ontwerpen al binnen enkele weken of maanden gerealiseerd. Verder wordt er voor elke weg natuurlijk maar één eindtracé ontworpen, terwijl ze voor het aanleggen daarvan altijd meerdere faseringen nodig hebben. Zo dicht op de praktijk werken en intensief samenwerken met alle bouwpartners bevalt mij bijzonder goed.”
 
Doorgroeien naar ontwerpleider
“Bij Nobleo werken veel dertigers en veertigers met jarenlange ervaring op het gebied van wegontwerpen, uitvoeringsfaseringen en daarbij gebruikte MX- en Autodesk-software. Voor mij een ideale leeromgeving voor verdere ontwikkeling en kansen om in teamverband dicht op de praktijk te blijven werken aan grote uitdagende projecten. Over een aantal jaren wil ik graag doorgroeien naar ontwerpleider. Daarvoor heb ik een persoonlijk ontwikkelplan geschreven, waaraan ik samen met mijn Nobleo-coach en -collega’s invulling ga geven.