Interview ArupArup Associate Paul van Horn over zijn Nobleanen

Paul van Horn is bij advies- en ingenieursbureau Arup in Amsterdam verantwoordelijk voor het infrastructurele team. Daarvoor heeft hij tien jaar bij Ingenieursbureau Amsterdam gewerkt als manager engineering en deputy director. “Een groot project waaraan wij momenteel werken, zijn diverse onderzoeken naar de aardbevingsinvloeden op woningen en andere gebouwen in de provincie Groningen, in opdracht van de NAM. Omdat ik daar veel ervaren constructeurs en engineers voor nodig had, heb ik contact opgenomen met Matthijs de Hertog. Ik ken hem al uit mijn Ingenieursbureau Amsterdam periode. Matthijs is een expert op het gebied van zowel bouwkundige constructies als infra constructies en in zijn vakgebied geen onbekende. Omdat ik de visie en ervaring heb dat het succes van projecten afhankelijk is van de beste mensen, heb ik besloten de samenwerking aan te gaan met Nobleo Bouw & Infra.
 
Seismische engineeringkennis

Het project dat Arup voor de NAM uitvoert is in een paar jaar tijd gegroeid van vijf mensen naar zo’n 250, waarvan ongeveer 100 in Amsterdam, 80 in Groningen en 70 in andere landen. De problematiek die zij onderzoeken is uniek, namelijk de invloed van aardbevingen in een gebied waar ze voorheen nooit voorkwamen en waar gebouwen er niet op zijn ontworpen en gebouwd.  
“Wij zoeken zoveel mogelijk bemanningsleden in plaats van passagiers, oftewel geen inhuur, omdat onze medewerkers mede-eigenaar van het bedrijf zijn. Voor het NAM-project hebben wij echter tijdelijk veel extra mensen nodig, die behalve deskundig zijn ook proactief meedenken en mij helpen te managen. Daar is Matthijs een goed voorbeeld van. De ontbrekende seismische engineeringkennis leren ze hier wel tijdens een interne cursus van 20 dagen.”      
 
Goede mensen vinden en binden

“Hoewel ik oorspronkelijk niet van plan was om engineers en constructeurs van Nobleo in te huren, werken er hier in Amsterdam en in onze Groningse vestiging inmiddels al vier. Die zou ik allemaal direct in vaste dienst willen nemen, gezien hun constructieve kennis, ervaring en gedrevenheid. Zoals de enorme drive van Matthijs om de nauwkeurigheid van berekeningen te verhogen en bij Gerben het intuïtieve praktijkinzicht dat hij vanuit het familiaire bouwbedrijf heeft meegekregen. Verder hebben zij alle vier een waardevolle combinatie van vaktechnische competenties en soft skills, die binnen projecten steeds belangrijker worden. Wat dat betreft kan ik Nobleo alleen maar complimenteren hoe zij erin slagen goede mensen te vinden en aan zich te binden.”