Interview HeijmansOntwerpleider Johan Mulder van Heijmans Infra over zijn Nobleanen


Johan Mulder werkt sinds april 2014 als ontwerpleider bij Heijmans en is daar verantwoordelijk voor de ontwerpen en bijbehorende berekeningen bij het aanleggen van de N23 Westfrisiaweg. Binnen dat project wordt tot medio 2018 een circa 42 kilometer lange provinciale weg tussen Heerhugowaard en Enkhuizen gerealiseerd, om de West- en Oost-regio’s van Noord-Holland beter met elkaar te verbinden. “Het Oostelijke deel ten opzichte van de A7 wordt een 100 km/u dubbelbaans tracé, met ongelijkvloerse kruisingen en het Westelijke gedeelte een 80 km/u weg met gelijkvloerse kruisingen, waaronder enkele turbo rotondes”, vertelt Mulder. Om de extra benodigde capaciteit aan ervaren civiel technici voor dit langdurige project in te vullen, heb ik vier medewerkers van Nobleo Bouw & Infra ingehuurd.”

‘Best Value Procurement’ project
Heijmans heeft de N23 Westfrisiaweg op basis van ‘Best Value Procurement’ gegund gekregen. Dit betekent dat alle inschrijvers zowel op basis van de verwachte kosten, als hun expertise en de kwaliteit van het projectplan zijn beoordeeld. “Omdat er voor dit project binnen korte tijd meer ervaren capaciteit nodig was dan binnen Heijmans beschikbaar, ben ik die extern gaan zoeken. In eerste instantie bij twee ingenieursbureaus die opdrachtgever Provincie Noord-Holland al in het voortraject hebben begeleid, omdat zij door die betrokkenheid onze ‘preferred supplier’ zijn. Omdat beide echter niet de geschikte ontwerpleider konden leveren die ik als eerste nodig had, heeft onze afdelingsleider van Constructies en Geotechniek mij in contact gebracht met Nobleo in Eindhoven.”        
 
Vakkennis, aannemerservaring en passie
“De belangrijkste reden dat ik civiel technici van Nobleo ben gaan inhuren, is de kwaliteit van hun kennis en ervaring en passie voor het vak. Verder hebben zij waardevolle ervaring met het werken voor aannemers en uitvoeringsfaseringen, in grote projecten die onder tijdsdruk staan. Maar ook met het constructief herberekenen van bestaande constructies, rekening houdend met de tijdelijke extra belastingen door alle bouwactiviteiten. Ik heb in september 2014 Roy Gerritzen aangesteld als manager constructief ontwerp en door mijn goede ervaringen met hem werken hier inmiddels al vier ‘Nobleanen’, oftewel driekwart van ons totale constructieve team. Dat levert mij als bijkomend voordeel op dat zij ook onderling sparren om het beste antwoord of oplossing voor onze dagelijkse vragen en technische uitdagingen te bedenken.”